Микола Клочко: «Маючи десятий лісовий потенціал в Україні, Сумщина за всіма показниками у веденні лісового господарства займає лідируючі позиції»

Губернатор Сумської області Микола Клочко розповів в інтерв’ю порталу Українське агентство лісових новин своє бачення щодо ведення лісового господарства в сучасних умовах, боротьби з незаконними рубками та про введення нових Санітарних правил в лісах України.

– Миколо Олексійовичу, утримувати лідируючі позиції у веденні лісового господарства в сучасних умовах досить складно. Розкажіть, як в області проводиться, зокрема контроль за незаконними рубками?

– Державні лісгоспи, підпорядковані Сумському обласному управлінню лісового та мисливського господарства системи Державної агенції лісових ресурсів України, мають у своєму господарстві 282,7 тисячі гектарів лісових земель. Маючи десятий лісовий потенціал в Україні, область за всіма показниками у веденні лісового господарства займає лідируючі позиції. Роботу наших лісівників відзначила Христина Юшкевич, з якою наприкінці року ми разом відкривали нову лінію переробки деревини «Бродпол» у селищі Вороніж Шосткинського лісгоспу.

Державні лісгоспи, підпорядковані Сумському обласному управлінню лісового та мисливського господарства, з показником майже 80% посідають перші місця і щодо виявлення самовільних рубок. Так, у 2016 році на території державних лісгоспів було скоєно 78 випадків самовільних рубок лісу загальною масою 123 м3. Середній розмір самовільних рубок складає всього 1,5 м3, що свідчить про оперативне реагування на факти порушень лісового законодавства. Із 455 тисяч гривень збитків, заподіяних державі, 183 тисячі гривень уже відшкодовано! Усі лісопорушники притягуються до передбаченої законом відповідальності.

На жаль, дещо інша ситуація у нас із обласним комунальним підприємством «Сумиоблагроліс», де самовільними рубками за 2016 рік знищено більше 1700 м3, а середній розмір самовільної рубки складає близько 18 м3.

Однією із основних проблем на вказаному підприємстві була кадрова. Обласна радами змінила цю ситуацію, нещодавно призначено нове керівництво і я переконаний, що роботу з охорони лісових ресурсів невдовзі буде організовано належним чином. Ми зі свого боку робимо все можливе, щоб лісова галузь області динамічно розвивалася.

Наразі ми активно працюємо над розвитком власного деревообробного виробництва, що є додатковим стимулом для роботи лісової галузі. Я переконаний, що Сумська область має достатній природно-ресурсний і кадровий потенціал, який дозволяє нам значно підвищити ефективність лісогосподарського виробництва. Адже постачання сировини без її переробки п – це не рентабельно, неефективно та не по-господарськи.

– Як налагоджено взаємодію між обласною владою, правоохоронцями та обласним управлінням лісового та мисливського господарства в плані протидії незаконним рубкам та вивозу деревини?

– Позиція облдержадміністрації і моя як її очільника принципова – вся деревина повинна реалізовуватися через прозорі механізми, винні в порушенні законодавства мають притягуватися до відповідальності. Моїм розпорядженням від 17 листопада 2016 року було створено комісію з вивчення питання щодо додержання законодавства у сфері охорони природних ресурсів на території Сумської області. Відповідно до перших висновків комісії, можливості лісівників агролісгоспів щодо охорони лісових насаджень сьогодні законодавчо дещо обмежені. Зокрема, у них немає відповідних прав державних органів лісового господарства щодо складання протоколів про адміністративне порушення. У свою чергу, права державних органів лісового господарства щодо перевірок інших лісокористувачів сьогодні також обмежені. Державна екологічна інспекція у Сумській області, яка повинна здійснювати перевірки, сьогодні також не має можливості здійснювати в повному обсязі контролюючі функції.

Працівники Національної поліції беруть участь в охороні лісових ресурсів, проведенні рейдів, виявленні порушників. Разом з тим, специфіка незаконних рубок і крадіжок деревини потребує певного досвіду у працівників правоохоронних органів і покращення взаємодії із лісогосподарськими підприємствами.

– Не так давно були введені нові Санітарні правила в лісах України. Чи прийняті якісь відповідні кроки у цьому напрямку з боку обласної влади?

– Всі держлісгоспи Сумської області дотримуються вимог нових Санітарних правил в лісах України, а санітарно-оздоровчі заходи в установленому порядку погоджуються з Департаментом екології та охорони природних ресурсів Сумської облдержадміністрації. Сумським обласним управлінням лісового та мисливського господарства із всіма зацікавленими сторонами проведені відповідні наради і навчання щодо реального впровадження цих правил в життя.

У той же час, як показала практика, і це підтверджують лісокористувачі, деякі з нових норм потребують вдосконалення. Зокрема, у санітарних правилах необґрунтовано знижена мінімальна повнота лісових насаджень для проведення суцільних санітарних рубок. Також не передбачено відповідальності за несвоєчасне та неякісне проведення санітарних заходів. Особливе занепокоєння екологів Сумщини, та, думаю, й всієї України, викликає стрімке всихання лісових насаджень берези. Несвоєчасне проведення санітарних заходів у цих насадженнях може привести до значних втрат цінного ресурсу. У цьому випадку принциповість нових Санітарних правил може мати зворотний ефект.

На завершення, хочу зазначити, що Сумщина є відкритою для співпраці з усіма зацікавленими сторонами у сфері охорони й ефективного використання лісових ресурсів. Адже ми розуміємо, ліс – це справжнє багатство і робимо все необхідне, щоб лісові насадження області працювали на користь громади.