Першочергово для реформування галузі необхідно розробити Національну лісову програму, — Христина Юшкевич

18.12.2016 року  під головуванням Міністра аграрної політики та продовольства Тараса Кутового розпочала працювати робоча група з напрацювання напрямів реформування лісової галузі України.
Робоча група заслухала доповідь т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів Христини Юшкевич про поточну ситуацію в лісовій галузі України. Вона окреслила основні показники діяльності галузі за 9 місяців поточного року та порушила питання щодо збільшення відповідальності за незаконні рубки, безвідповідальне лісокористування та тіньовий обіг деревини.

Стосовно шляхів реформування галузі Христина Юшкевич підкреслила, що першочерговим завданням робочої групи має стати розробка стратегічного підходу – створення Національної лісової програми. Таку ініціативу підтримали усі учасники робочої групи.

«Головними завданнями Національної лісової стратегії повинно бути збереження існуючих лісів, які в різних регіонах України виконують різні функції. До них потрібний особливий підхід. Програма має базуватися на ексклюзивних підходах до ведення лісового господарства на Півдні, Заході, Сході, Півночі. Також вона має забезпечити збільшення лісистості шляхом нових підходів до лісорозведення, лісовідновлення та створення нових лісів. Окрім того, нам потрібно закласти основи прозорих правил ринку деревини», — наголосила т.в.о. Голови відомства.

У свою чергу, Міністр Тарас Кутовий також підкреслив, що головна мета – напрацювати матеріали та створити комплексну програму реформування, завдяки якій вдасться вдосконалити механізм управління галуззю, забезпечити функціонування прозорого ринку деревини, збереження лісу як національного багатства України.

«Проміжні рішення ні до чого не приводять. Моя думка – потрібні радикальні зважені кроки. Разом з тим, ми маємо ці кроки дуже ретельно обміркувати, щоб вони сприймалися не як знищення галузі, а як шлях до цивілізації, до відкриття нових можливостей», — сказав Тарас Кутовий.

У заході взяли участь народні депутати, керівники центральних та обласних органів виконавчої влади, науковці, експерти та представники громадськості. Також у засіданні робочої групи взяли участь Мікаел Суттер, представник Агенції з охорони навколишнього середовища (Австрія), та Вінфрід Зюсс, експерт лісового господарства (Німеччина), які виступили з доповіддю «Міжнародний досвід у реформуванні лісової галузі».

Окрім того, Бенджамін Сінгер, представник Форуму ООН з лісів, розповів про можливості залучення міжнародної допомоги для реформування лісової галузі України за умови розробки Національної лісової програми.

На завершення засідання, члени робочої групи затвердили Регламент засідань та перелік підгруп за напрямами: «Стратегія розвитку лісової галузі України», «Інституційна реформа» та «Ринок деревини».