На Сумщині створять родинно лісонасіннєві плантації сосни звичайної

У лісових масивах Сумського ОУЛМГ планують створити 8 га родинних лісонасіннєвих плантацій сосни звичайної.

«Це наукова робота, яка проводиться в області на виконання наказу Держлісанегентства. Наказ вийшов у серпні цього року (№ 305 від 4 серпня 2016 року «Про стан та перспективи розвитку лісонасіннєвої справи на підприємствах галузі»). Відповідно до нього у області була створена спеціальна комісія, першочерговою метою її роботи був відбір кандидатів у плюсові дерева. Це необхідно для забезпечення насінним матеріалом з високими генетичними властивостями місцевого походження», – коментує проведену роботу головний спеціаліст відділу лісового господарства Михайло Перфілов.

У склад комісії ввійшли провідний інженер відокремленого підрозділу ДО «Український ЛСЦ» «Харківська лісонасіннєва лабораторія» Олександр Сирота, старший науковий співробітник Краснотростянецького відділення УкрНДІЛГА Самодай В’ячеслав, головний спеціаліст відділу лісового господарства Сумського ОУЛМГ Михайло Перфілов та головні лісничі Свеського та Середино-Будського лісгоспів.

Для створення родинно лісонасіннєвих плантацій сосни звичайної визначили лісові масиви Голубівського лісництва Середино-Будського лісгоспу та Олинського лісництва Свеського лісгоспу.

Географічно Середино-Будський та Свеський лісгоспи – північні райони Сумського регіону. Належать вони до зони Північного Українського Полісся. Саме тут розташована домінуюча частина лісового фонду області. Переважна лісо утворююча порада цього лісового краю – сосна. Для дослідження визначили насадження сони звичайної віком від 85 до 100 років.

«Ми обстежували ділянки, що заплановані в рубку головного користування, ставлячи за мету відібрати для якісного насінного матеріалу з високими генетичними властивостями місцевого походження кращі особини сосни, які знаходяться в типових для підприємства умовах зростання», – продовжує Михайло Петрович.

За словами фахівців, такий насінний матеріал дасть змогу зберегти адаптивний потенціал місцевої популяції сони звичайної. Відтак, обстеживши визначені ділянки, відібрали в Олинському лісництві Свеського лісгоспу 33 дерева та 25 дерев сосни звичайної у Голубівському лісництві Середино-Будського лісгоспу. З точки зору науковців, відібрані дерева мають від 10 до 40% перевищення за середніми таксаційними показниками у висоті та діаметру деревостанів, відрізняються добрим санітарним станом та мають винятково високі показники якісної структури стовбурів.

«Близько 90 % відібраних кандидатів у плюсові дерева мають компактну шароподібну крону та, в середньому, близько 60 – 65 % без сучкової частини стовбура», – говорить фахівець.

Наступний етап наукової праці буде суто практичний. Визначені в кандидати в плюсові дерева окремо зрубають, зберуть та висушать шишку, зроблять експертизу зібраному насінню та висіють його навесні окремо у розсадниках, задля вирощення сіянців, генетично адаптованих до місцевих умов зростання. Це в подальшому дасть змогу створити родинні плантації в межах визначених лісогосподарських підприємств за схемою та методикою згідно Настанов з лісового насінництва.

До слова, в 70-х роках минулого століття на території ДП «Тростянецьке ЛГ» були проведені схожі наукові дослідження з випробування росту потомства дерев різних груп якості. Наукову працю очолював Ігор Миколайович Патлай. Проведені дослідження показали, що кращі кількісні та якісні показники в сорокарічному віці мали потомства дерев, котрі вирізнялися високими таксаційними та селекційними ознаками.

Прес-служба Сумського ОУЛМГ