Заява Сумської ресурсної біржі щодо правомірності електронних торгів

Заява Сумської ресурсної біржі щодо правомірності електронних торгів

Останнім часом в засобах масової інформації поширюються різноманітні статті щодо незаконності додаткових торгів, які проводяться в форматі електронних торгів, а також торги, які проводяться для місцевих деревопереробних підприємств в рамках окремих областей. Стосовно цього питання ми вважаємо, що як ініціатори проведення он-лайн торгів в Сумській та інших областях, нам потрібно надати свій коментар.

06.09.2016 р. на адресу Біржі надійшов лист від Сумської обласної організації роботодавців деревообробного та меблевого виробництва, що об’єднує частку підприємств малого та середнього бізнесу в Сумській області (за нашими даними близько 40 активних членів). В цьому листі відображене прохання здійснити організаційні зусилля щодо проведення електронних торгів в рамках укладання прямих угод з продажу необробленої деревини для членів організації. Оскільки переважна більшість членів організації є акредитованими учасниками біржової торгівлі ТСБ «СРБ» – це питання було винесене на засідання Біржового комітету, рішенням якого 06.09.2016 р. прохання підприємців було задоволено. А саме, Біржа зобов’язалася в разі підтримання прохання організації Лісокористувачами Сумської області організувати відповідні електронні торги. Зазначимо, що формат цих торгів – це пошук Покупців на необроблену деревину за допомогою електронного сервісу Біржі в рамках укладання прямих договорів, тому вимога п.1.3 Положення, яке регламентує проведення квартальних аукціонів, до цього випадку жодного відношення не має.

Також зауважимо, відповідно до ст. 7 Закону України «Про захист економічної конкуренції», члени Сумської обласної організації роботодавців деревообробного та меблевого виробництва мають право на будь-які добровільні узгоджені дії малих або середніх підприємців щодо спільного придбання товарів, які не призводять до суттєвого обмеження конкуренції та сприяють підвищенню конкурентоспроможності малих або середніх підприємців. В даному випадку Лісокористувачі займають навіть більш принципову позицію та вимагають конкуренції всередині членів Організації замість того, щоб укладати Договори без залучення будь-якої конкурентної процедури взагалі, що їм дозволено Законодавством України.

З цього питання ТСБ «СРБ» надано інформацію до всіх компетентних органів державної влади, що до нас звертались.

Також вважаємо за потрібне зауважити, що визнати недійсними, незаконними чи неправомірними торги можуть тільки органи судової влади України.

Враховуючи вищевикладене, ТСБ «СРБ» вважає що жодних порушень діючого законодавства під час проведення електронних біржових торгів з елементами аукціону в рамках реалізації норми щодо укладання прямих договорів між лісокористувачами та споживачами необробленої деревини не має.

Автор:
Источник: