Держлісагентство перегляне та вдосконалить правила, які регулюють здійснення санітарно-оздоровчих заходів у лісах.

 

Державне агентство лісових ресурсів України планує у найкоротші терміни переглянути та вдосконалити нормативно-правові акти, які регулюють порядок здійснення санітарно-оздоровчих заходів у лісах з метою посилення їх захисних властивостей та збереження лісових насаджень від незаконних вирубок.

Про це повідомила Перший заступник Голови Держлісагентства Христина Юшкевич, коментуючи рішення Уряду про тимчасове припинення санітарно-оздоровчих заходів у лісах.

«З метою розробки  змін до Санітарних правил в лісах України, ми ініціюємо створення міжвідомчої робочої групи, до якої  запрошені фахівці Мінагрополітики, Мінприроди, інших органів влади, експерти та науковці», – зазначила Христина Юшкевич.

За її словами, зміни повинні бути розроблені та подані на затвердження Урядом до кінця травня – початку червня.

«Зокрема, розглядатиметься питання внесення змін до Санітарних правил у частині залучення представників органів місцевого самоврядування до складу спеціальних комісій, за рішенням яких видаватиметься дозвіл на санітарну рубку. Ми не будемо зволікати з вирішенням цього питання. Тимчасове припинення санітарних рубок може діяти до того часу, поки ми не змінимо правила. Адже всі розуміють, що санітарно-оздоровчі заходи вкрай необхідні, їх мета – збереження лісу та запобігання розвитку патологічних процесів, боротьба зі шкідниками, хворобами,  протидія стихійним природним явищам та техногенним впливам», – наголосила Христина Юшкевич.

Окрім того, як повідомила Перший заступник Голови Держлісагентства, планується обговорити питання більш широкого застосування вибіркових та поступових рубок із використанням повітряно-трелювальних установок. У свою чергу, Мінагрополітики ініціюватиме створення міжвідомчої комісії щодо перевірки стану лісів та проведення санітарно-оздоровчих заходів.

 

Прес-служба Держлісагентства