Відсутність фінансування лісової галузі створить социальні проблеми та вплине на екологічну безпеку країни.

DSC_0417 (1)

Підсумки господарсько-фінансової діяльності підприємств галузі за 2015 рік обговорювались на розширеній колегії Держлісагентства, участь у якій взяли представники Кабінету Міністрів України, Міністерства агрополітики та народні депутати України.

На сьогодні лісова галузь забезпечує роботою більше 49 тис. працівників, переважно в сільській місцевості. Порівняно з минулим роком чисельність працівників зросла на 1 196 штатних одиниць.

Минулого року у лісах галузі ліквідовано 2 225 пожеж, якими пошкоджено 2,6 тис. га, у тому числі верховими – 0,2 тис. га. З метою запобігання виникненню лісовим пожежам у лісах влаштовано 71 км протипожежних розривів, заслонів і бар’єрів та 65,6 тис. км мінералізованих смуг, проведено догляд за ними обсягом 242,8 тис. км.

У 2015 році садіння і висівання виконано на площі 33,6 тис. га, що становить 115 % річного завдання. Весь обсяг лісокультурних робіт проведений на землях лісогосподарського призначення, з яких 2,4 тис. га, або 7 %, – нові ліси.

За 2015 рік підприємствами галузі сплачено до бюджетів усіх рівнів 2 059,7 млн грн податків, зборів та обов’язкових платежів, що на 929,4 млн грн (або 82,2 %) більше, ніж за 2014 рік.

Ці показники свідчать про високу професійність українських лісівників та їх відданість своїй справі, але нині, як ніколи, всіх хвилює проблема бюджетного фінансування галузі.

Через відсутність коштів будуть зупинені роботи із створення нових захисних насаджень на малопродуктивних і деградованих землях, пропадуть десятки мільйонів садивного матеріалу у лісових розсадниках, без догляду загинуть рукотворні ліси.

Крім того, буде відсутня можливість здійснювати попереджувальні протипожежні заходи в лісах, що, безумовно, сприятиме масовому виникненню лісових пожеж, осередків шкідників і хвороб лісу, які у специфічних кліматичних умовах часто призводять до надзвичайних наслідків.

Під загрозою дестабілізації довкілля, посилення водної та вітрової ерозії, деградації сільськогосподарських угідь опиняться сотні тисяч гектарів земель південних та східних областей. І це є не відомча, а загальнодержавна проблема.

Усе це в подальшому багатократно збільшить державні витрати на ліквідацію наслідків таких негативних явищ.

Незважаючи на велику роботу керівництва галузі щодо забезпечення фінансування лісового господарства, при затвердженні Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» пропозиції Держлісагентства враховані не були. Однак робота у цьому напрямі триває.

Розроблено проект  Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» і передано до Міністерства аграрної політики та продовольства України, народним депутатам та профільним Комітетам Верховної Ради України.

Крім того, членами колегії Держлісагентства було прийняте рішення про повторне звернення до Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства фінансів України та Верховної Ради України з обґрунтуванням необхідності фінансування лісової галузі України.

 

Прес-служба Держлісагентства