Відкриття полювання на парнокопитних та хутрових звірів у мислівському сезоні 2015/2016 років.

Відкриття полювання на парнокопитних та хутрових звірів у мисливському сезоні 2015/2016 років

У більшості областей України розпочинається сезон найбільш масових видів колективного полювання на хутрових звірів та парнокопитних тварин.
Відповідно до Закону України «Про мисливське господарство та полювання» з жовтня по лютий включно дозволяється полювати за відстрільними картками на лисиць, єнотовидних собак та вовків, а на зайця-русака − з 1 листопада по січень.
За ліцензіями здійснюється полювання на кабана, лань, оленів європейського та плямистого, козулю, лося, муфлона, білку, бабака, бобра, борсука, ондатру, куницю лісову. Обсяги добування цих тварин в угіддях кожного користувача мисливських угідь обмежені Лімітами використання мисливських тварин державного мисливського фонду у сезон полювання 2015/2016 років, затвердженими наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 05.05.2015 № 172.
Строки полювання (конкретна дата відкриття та закриття полювання на певний вид мисливських тварин, дні полювання протягом тижня) та порядок його здійснення, а також норма добування мисливських тварин визначаються користувачем мисливських угідь і можуть відрізнятись як залежно від області, так і в угіддях сусідніх користувачів.
Відстріл вовків, лисиць та єнотовидних собак не лімітується і може здійснюватись мисливцями за наявності дозволів на добування інших тварин, зокрема відстрільної картки на добування зайця чи ліцензії на добування інших тварин. Водночас одному мисливцю заборонено добувати більше одного зайця-русака за день полювання, навіть якщо він полює в колективі, в якому інші мисливці не використали свого права на добування зайця.
Під час полювання мисливець зобов’язаний мати при собі державне посвідчення мисливця, контрольну картку обліку добутої дичини та порушень правил полювання, дозвіл на відстріл тварин (ліцензія або відстрільна картка) та дозвіл на носіння і зберігання зброї, за наявності мисливської собаки − паспорт на мисливську собаку. При придбанні відстрільної картки мисливці зобов’язані ознайомитись із заборонами на полювання, які діють у певних мисливських угіддях, а саме розташуванням відтворювальних ділянок, об’єктів природно-заповідного фонду, місцями відпочинку людей, проведенні господарських робіт тощо. У свою чергу, користувачі мисливських угідь зобов’язані ознайомити мисливців з цією інформацією.
У випадку незаконного добування або знищення диких тварин при проведенні незаконного полювання порушники притягаються до відповідальності у вигляді накладення штрафу в розмірі від 1 020 до 2 040 грн, з конфіскацією зброї та інших засобів полювання, а також відшкодовують збитки відповідно до такс для обчислення розміру збитків, завданих унаслідок порушення законодавства в галузі мисливського господарства та полювання за кожну добуту тварину, а саме: лось – 20 000 грн; олень благородний – 15 000 грн; олень плямистий – 10 000 грн; лань – 10 000 грн; кабан – 10 000 грн; муфлон – 8 000 грн; козуля – 8 000 грн; бобер – 2 600 грн; бабак – 1 500 грн; куниця лісова і кам’яна – 1 500 грн; ондатра – 1 000 грн; заєць-русак – 500 грн; тхір лісовий – 500 грн; білка – 100 грн; птахи: лебідь шипун і кликун – 1 000 грн; галагаз – 500 грн; гуси – 500 грн; фазан – 500 грн; сіра куріпка – 500 грн; качки – 250 грн; лиска – 250 грн; голуби – 250 грн; кулики – 250 грн; перепілка – 250 грн; інші мисливські птахи – 250 грн.
Також передбачена відповідальність за порушення правил полювання (без належного на те дозволу, в заборонених місцях, у заборонений час, забороненими знаряддями або способами, на заборонених для добування тварин, допускання собак у мисливські угіддя без нагляду, полювання з порушенням установленого для певної території (регіону, мисливського господарства, обходу тощо) порядку здійснення полювання, яке не мало наслідком добування, знищення або поранення тварин, а також транспортування або перенесення добутих тварин чи їх частин без відмітки цього факту в контрольній картці обліку добутої дичини і порушень правил полювання та в дозволі на їх добування), розмір штрафу для громадян становить від 102 до 1 020 грн, а для посадовців від 510 до 1 530 грн.

Відділ мисливського господарства
та полювання Держлісагентства